Jaunumi

Animācijas miniseriāls "Nīna un Lekorbizjē"

Nīna un Lekorbizjē
Nīna un Lekorbizjē

SKATIETIES ŠEIT!

Latvijas Leļļu teātra jaunais štata režisors Edgars Niklasons kopā ar radošo komandu radījis jaunu, unikālu digitālo projektu - dzīvās animācijas miniseriālu jeb lelleni "Nīna un Lekorbizjē", kas animācijas un leļļu teātra sintēzes formā runās ar bērniem par viņu iekšējo pasauli. Pirmās 3 sērijas skatītājiem būs pieejamas bez maksas un skatāmas teātra Facebook lapā, Youtube kanālā un mājaslapā, tās tiks publicētas 20. septembrī, 27. septembrī un 5. oktobrī plkst. 18.30.

Dienā, kad Nīnas mamma dodas darba komandējumā uz ārzemēm, meitene ne pa jokam saskaišas, jo nebūs neviena, kurš ar viņu rudenī skaitīs aizlidojošās dzērves. Taču viss izmainās brīdī, kad Nīna dārzā ierauga kustīgu zaru čupu. Izrādās, ka zem zariem slēpjas purva bruņurupucis Lekorbizjē, kurš ātri vien kļūst par Nīnas sabiedroto ikdienas gaitās un viņas ceļojumā iekšējo emociju pasaulē.

Daudzsēriju dzīvās animācijas filmā jeb lellenē visai ģimenei “Nīna un Lekorbizjē” vienkāršā un saprotamā valodā tiks stāstīts par dažādām emocijām, kuras ikviens no mums pirmo reizi iepazīst tieši bērnībā. Pirmās trīs sērijas veltītas tādām emocijām kā dusmas, prieks un bailes. Veidojot zinātniskā satura bāzi, kā palīgmateriāli, iedvesmas avoti izmantoti dažādi rakstu darbi un grāmatas, kurās analizēti bērnu un jauniešu psihiskie procesi un aplūkotas dažādas attīstības prakses, kā, piemēram, Izabelas Miņošas Martinšas, Marijas Manuelas Pedrozas un Madalenas Matozu grāmata “Te, iekšā. Smadzenes tavā galā”.

Lellene radīta autortehnikā, t.i. kodoskops kalpo kā medijs, lai video formātā iemūžinātu aktieru “atdzīvinātos” 2D multenes tēlus. Marionešu caurspīdīgā matērija, kas nosaka seriāla estētisko toni, ir kā šī darba poētiskās pasaules neatņemama sastāvdaļa, kurā galvenie tēli rada atbruņojoša trausluma sajūtu. 

Režisors Edgars Niklasons: "Darba ideja sakņojas pandēmijas uzstādītajos noteikumos, taču ir skaidrs, ka tā veiksmīgi dzīvos arī ārpus tiem. Lellene “Nīna un Lekorbizjē” ir stāsts par mazās Nīnas ceļojumu iekšējo emociju pasaulē, kurā ikdienas rutīna mijas ar fantāzijām. Kopā ar mākslinieci Evitu Bētu, ar kuru sadarbojos arī izrādē “Apaļā galda bruņinieki”, esam radījuši unikālu darbu ar 2D marionetēm, kuru digitāli dāvājam visām Latvijas ģimenēm. Mēs gribam, lai seriāls rosina bērniem veidot sarunu ar vecākiem, tādējādi palīdzot mazajiem saprast, kas ir tas, ko viņi jūt vienā vai otrā situācijā un neapjuktu cilvēcisko emociju gammā. Veidojot šo darbu, ar mākslinieci Evitu sapratām, ka īstenībā daudzas lietas dzīvē nemainās. Nav taču tāds posms dzīvē, kurā, būdams pieaugušais, tu vari sev teikt – “tagad es vienmēr rīkojos adekvāti, pieņemu pareizus lēmumus un vienmēr spēju pareizi novadīt emocijas“. Mēs visi taču esam bērni, tikai daži no mums ieslodzīti pieaugušo ķermenī."

Māksliniece Evita Bēta: "Kopējā darbā ar Edgaru esam sasnieguši to brīdi, kad spējam saprasties no pusvārda. Daudzslāņainajā, dinamiskajā un sarežģītajā lellenes tapšanas procesā tā ir būtiska spēja. Radot darbu neierastā formātā un tehnikā, ir ļoti daudz nezināmā. Šo procesu atvieglo, ja starp komandas biedriem ir viegla, saprotama komunikācija. Ir brīži, kad abi esam vienkārši mākslinieki, nesadaloties kā režisors un scenogrāfe. Tas notiek pats par sevi. Edgars aizpilda kādu daļiņu no scenogrāfa lauka, es – režisora. Līdz šim tas kopējo darbu ir tikai bagātinājis. Latvijas Leļļu teātris ir īstā vieta, kur tapt daudzsēriju dzīvajai animācijai. Šeit ir nepieciešamās meistaru rokas, kurām ir pieredze radīt lelles, objektus. No darbnīcām lelles nonāk aktieru rokās uz kodoskopa skatuves. Ir prieks vērot kā Elīna un Rūdolfs piešķir dzīvību lellēm, objektiem. Godīgi sakot, pat negaidīju, ka 2D marionetes un objektus ir iespējams tik plastiski “iekustināt”."

Radošās komandas sastāvā ir tās režisors un dramaturgs Edgars Niklasons, māksliniece Evita Bēta, video mākslinieks Vladislavs Loiks, komponists Staņislavs Kuļikovs, leļļu animatori Rūdolfs Apse un Elīna Bojarkina, lomas ieskaņojuši Lauma Margrieta Kambala, Miks Fleišmanis, Dace Vītola, Anrijs Sirmais, Artūrs Putniņš.

SKATIETIES ŠEIT!

Atpakaļ

Mēs izmantojam savas un trešo pušu sīkdatnes, lai uzzinātu, kā jūs izmantojat mūsu mājaslapu un nodrošinātu mājaslapas funkcionalitāti. Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu” vai noraidīt, noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”.

Noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”, tiks izmantotas tikai funkcionālās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību.