Jaunumi

Latvijas vecākajai aktrisei Hildai Žīgurei šodien 102. dzimšanas diena!

Hilda Žīgure
Hilda Žīgure

Šodien, 2. martā, Latvijas vecākajai aktrisei, vienai no Latvijas Leļļu teātra dibinātājām un ilggadējai tā aktrisei Hildai Žīgurei aprit 102 gadi. Sirsnīgi sveicam!

Kā stāsta teātra vēsturnieks Aldis Linē: "Izredzētība un pamatīgums.Tie ir pirmie divi vārdi, kas nāk prātā, domājot par aktrisi Hildu Žīguri. Tā patiešām ir milzu izredzētība – būt klāt brīdī, kad dzimst jauns teātris un līdz ar to arī pilnīgi jauns virziens visā latviešu teātra mākslā.

Leļļu teātrī, kopš tā pirmsākumiem 1942. gadā, klātesoša ir arī jaunā aktrise Hilda Žīgure. Ar prātu, sirdi un talantu. Ar milzu vēlmi apgūt visu jauno, nezināmo, darīt kaut ko pirmo reizi un darīt to tik labi, cik vien iespējams. Hilda ir ļoti temperamentīga aktrise, kurai vistuvākās spilgtas raksturlomas – Buratino (Zelta atslēdziņa), Melnā māte (Zelta zirgs), Paija (Maija un Paija), Baronese (Velniņi), Šveiks (Šveiks, Šveiks frontē) un vēl daudzi, daudzi atmiņā paliekoši skatuves tēli. Atmiņā paliekoši tāpēc, ka Hildai Žīgurei ir labas rokas. Tā mēdz teikt par talantīgiem diriģentiem, kuri ar orķestriem strādā droši, pārliecinoši un spēj ar žestu no orķestrantiem un mūzikas izvilkt visu to burvību, kāda nu katrā mūzikā slēpjas.

Arī Hildas žests, lelli vadot, ir noteikts, plašs un pārliecinošs. Klāt arī vēlme līdz pašam kodolam saprast tēla būtību.

70-tajos gados darbu teātrī sākusī, toreiz vēl pavisam jaunā aktrise Vija Blūzma priecājās un apbrīnoja Hildas darbu – cik pamatīgi nostrādāta katra loma. Hilda Žīgure it mierīgi atbildēja: “Es mājās arī grīdu slauku pamatīgi”. Šis pamatīgums un intereses pilna atvērtība katram jaunam darbam raksturo Hildas Žīgures veikumu visa mūža garumā."

Latvijas Leļļu teātris pievienojas sveicieniem un novēl pamatīgu veselību un dzīvesprieku 102. dzimšanas dienu sagaidot!

 

Atpakaļ

Mēs izmantojam savas un trešo pušu sīkdatnes, lai uzzinātu, kā jūs izmantojat mūsu mājaslapu un nodrošinātu mājaslapas funkcionalitāti. Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu” vai noraidīt, noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”.

Noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”, tiks izmantotas tikai funkcionālās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību.