Jaunumi

Latvijas Leļļu teātris sveic dzimšanas dienā ilggadējo teātra galveno administratori Dzidru Ādamu!

Latvijas Leļļu teātris sveic teātra ilggadējo galveno administratori Dzidru Ādamu 80.dzimšanas dienā!

DZIDRA ĀDAMA dzimusi 1933. gada 22. septembrī Madonas rajona Kraukļu pagastā.

1952. – 1954. gadam strādā par skolotāju Tirzas 8-gadīgajā skolā. No 1954. – 1960. gadam strādā Cesvaines un Gulbenes rajonu Izglītības nodaļā par skolu darba vadītāju.

No 1960. gada jūlija līdz 2001. gada jūnijam Dzidra Ādama ir Leļļu teātra galvenā administratore. Teātra direktora Jāņa Žīgura darbības laikā Dzidrai Ādamai bija uzticēti arī teātra pedagoga un literārās daļas vadītāja pienākumi. Šajā  laikā viņa daudz rūpējās par teātra repertuāra izvēli, pieskaņojot to audzināšanas un izglītības darbam skolās.

Sadarbojoties ar režisori Tīnu Hercbergu , Dzidra Ādama 1962. gadā Leļļu teātra pastāvēšanas vēsturē pirmo reizi noorganizēja braucienu ārpus Padomju Savienības robežām ar izrādi “Tips un Taps” un “Saslauku vecis”, ar ko, piedaloties III Starptautiskajā leļļu teātru festivālā Varšavā,  teātris iegūst 1. pakāpes diplomu.

Neaptverami lielu darbu Dzidra Ādama veikusi Leļļu teātra darba plānošanā un organizēšanā gan 60-tajos gados, kad teātrī darbojās divas krievu un divas latviešu aktieru trupas, gan arī visos turpmākajos viņas darba gados. Un jāņem vērā, ka, paplašinoties teātra starptautiskajiem sakariem, un daudzveidojoties teātra repertuāram un dažādām aktivitātēm, gadu  no gada paplašinājās darba apjoms.

Pateicoties veiksmīgai un prasmīgai viņas darba organizācijai, teātrim visus šos gadus bija labi finansiālie rādītāji, kas ir būtisks faktors teātra pastāvēšanai. Šī iemesla dēļ varēja atļauties iestudēt liela apjoma darbus, piemēram, “Interlellis-67”, ”Šveiks”, “Šveiks frontē”, “Diega zīmes, Diega darbi”, “Trīsgrašu opera” un citas, ar kurām teātris ieguva atzinību un popularitāti gan republikā, gan ārpus tās.

Dzidras Ādamas nopelni saistās ar plašo organizatorisko darbu viesizrādēm Maskavā, Ukrainā, Baltkrievijā, Krievijā ar izrādi pieaugušajiem “Jums, vecāki”, kas guva neiedomājamu atsaucību un atnesa teātrim balvas un Goda rakstus.

Jāmin, ka Dzidra Ādama sava Latvijas leļļu teātra darba mūža garumā pieredzējusi nomaināmies 11 teātra direktorus, kas liecina par viņas spēju saprasties un sadzīvot ar dažāda rakstura un temperamenta cilvēkiem, pastāvīgi rūpējoties par galvenajiem mērķiem - teātra izdzīvošanu, labo slavu un popularitāti. Par viņas darba spējām un erudīciju liecina tas apstāklis, ka viņa nereti bijusi arī šo 11 direktoru vietas izpildītāja, kad tas bijis nepieciešams.

Apbalvojumi Dzidrai Ādamai:

1967.g.- PSRS Kultūras ministrijas un Kultūras darbinieku arodbiedrības Centrālās komitejas Goda raksts “Par sasniegumiem Latvijas kultūras un mākslas popularizēšanā”.

1983.g.- PSRS Kultūras ministrijas un Kultūras darbinieku arodbiedrības Centrālās komitejas Goda raksts “Par Latvijas Valsts leļļu teātra     veiksmīgu viesizrāžu organizēšanu un teātra augstvērtīgu izrāžu sniegšanu Maskavā, Ukrainā un Baltkrievijā”.

1989.g.- LPSR Augstākās Padomes Prezidija Goda raksts “Par ievērojamu ieguldījumu bērnu un jaunatnes estētiskajā audzināšanā.

2000.g. - Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Atzinības Raksts “Par ilggadēju un pašaizliedzīgu darbu Valsts leļļu teātrī”.

 

Atpakaļ

Mēs izmantojam savas un trešo pušu sīkdatnes, lai uzzinātu, kā jūs izmantojat mūsu mājaslapu un nodrošinātu mājaslapas funkcionalitāti. Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu” vai noraidīt, noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”.

Noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”, tiks izmantotas tikai funkcionālās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību.