Jaunumi

Leļļu teātrī ar bagātīgu lekciju par leļļu teātri pieaugušajiem uzstājies jomas eksperts Mareks Vaškelis

Latvijas Leļļu teātrī šodien, 4. novembrī, ar bagātīgu lekciju par leļļu teātri pieaugušajiem uzstājās jomas eksperts, leļļu teātra vēsturnieks Mareks Vaškelis (Polija).

  

Latvijas Leļļu teātrī šodien, 4. novembrī, ar bagātīgu lekciju "Lelles 21. gadsimtā" par leļļu teātri pieaugušajiem uzstājās jomas eksperts, leļļu teātra vēsturnieks Mareks Vaškelis (Polija). Ļoti intensīvā un informācijas pieblīvētā 2 stundu prezentācijā leļļu teātra pētnieks, režisors un leļļu un objektu teātra teorijas pasniedzējs izstāstīja klātesošajiem aktieriem, režisoriem, teātra kritiķiem, leļļu māksliniekiem, mediju un Kultūras ministrijas pārstāvjiem ne tikai par pieaugušo auditorijai domātā leļļu teātra vēsturi, kas iestiepjas 40 gadsimtu dziļā vēsturē sākot ar Senās Ēģiptes kultūru, bet arī par aktuālākajām tendencēm leļļu teātra jomā. M. Vaškeļa video prezentācija ļāva iepazīt spilgtāko, profesionālāko un pārsteidzošāko laikmetīgā leļļu teātra pārstāvju sniegumu pasaules teātra festivālos. Aptuveni 20 izrāžu fragmentu vidū tika pieminēts arī Latvijas Leļļu teātra 2017. gada iestudējums "Zelta zirgs" (rež. Duda Paiva), kas apbalvots festivālos Polijā un Rumānijā, ticis nominēts "Spēlmaņu nakts 2017/2018" balvai kategorijā "Gada lielās formas izrāde", savukārt aktieris Aleksandrs Ionovs ieguvis "Spēlmaņu nakts 2017/2018" balvu "Gada aktieris otrā plāna lomā" par Melnā prinča lomu.

PhD Mareks Vaškelis ir teātra kritiķis, leļļu teātra mākslas vēstures profesors no Polijas. Laikā no 2017. līdz 2019. gadam bijis mākslinieciskais konsultants Šeņdžeņas (Ķīna) Amber teātrī. Kopš 1977. gada Vaškelis ir leļļu teātra vēstures lektors Varšavas teātra akadēmijas Leļļu mākslas nodaļā Belostokā. Savulaik bijis Belostokas leļļu teātra un Poznaņas animācijas teātra vadītājs, kā arī aktīvi darbojies Starptautiskajā leļļu teātru apvienībā UNIMA. Vaškelis padziļināti pētījis leļļu teātra vēsturi un ir daudzkārtēju publikāciju autors. Viņa nozīmīgākie izdotie darbi ir “Polijas leļļu teātru vēsture (līdz 1945. g.)” un “Polijas leļļu teātru vēsture no 1944. līdz 2000. gadam”. Kā galvenais redaktors Vaškelis piedalījies izdevuma “Polijas teātra biogrāfiskā vārdnīca” tapšanā. Pateicoties plašajām zināšanām leļļu teātra jomā, Vaškelis ir viens no vadošajiem ekspertiem un kā konsultants sadarbojas ar daudziem teātriem, leļļu mākslas skolām un festivāliem dažādās valstīs.

Atpakaļ

Mēs izmantojam savas un trešo pušu sīkdatnes, lai uzzinātu, kā jūs izmantojat mūsu mājaslapu un nodrošinātu mājaslapas funkcionalitāti. Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu” vai noraidīt, noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”.

Noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”, tiks izmantotas tikai funkcionālās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību.