Jaunumi

Latvijas Leļļu teātra izrādei “Zelta zirgs” piešķirta balva Toruņas starptautiskajā leļļu teātru festivālā

Pagājušās nedēļas nogalē Latvijas Leļļu teātri sasniegusi iepriecinoša vēsts - iestudējums “Zelta zirgs” 25. Starptautiskajā leļļu teātru festivālā “Spotkania” Polijas pilsētā Toruņā saņēmis balvu par labāko scenogrāfiju.

 

Pagājušās nedēļas nogalē Latvijas Leļļu teātri sasniegusi iepriecinoša vēsts - iestudējums “Zelta zirgs” 25. Starptautiskajā leļļu teātru festivālā “Spotkania” Polijas pilsētā Toruņā saņēmis balvu par labāko scenogrāfiju.

15 izrāžu konkurencē tikuši piešķirti vairāki apbalvojumi, festivāla GRAND PRIX saņēmis Theater des Lachens (Frankfurte) par izrādi “Dons Kihots”. Atzinīgi novērtēts arī Grodņas, Slupskas, Belostokas, Lomžas un Poznaņas leļļu teātru sniegums.

Festivāla skatītājiem Latvijas pārstāvji piedāvāja pagājušajā sezonā iestudēto un “Spēlmaņu nakts 2017/2018” balvai nominēto izrādi “Zelts zirgs”. Izrāde Toruņas pilsētas leļļu teātrī tika spēlēta festivāla pirmajā dienā, 12. oktobrī.

Laikā no 12. līdz 20. oktobrim 25. Starptautiskais leļļu teātru festivāls “Spotkania” šogad pulcēja aptuveni 20 teātra trupas, kuras deviņās festivāla dienās rādīja iestudējumus gan mazajiem skatītājiem, gan jauniešiem un pieaugušajem. Festivāls “Spotkania” tiek rīkots jau 25 gadus, tā organizators ir “Baj Pomorski” leļļu teātris, kas Toruņā darbojas kopš 1945. gada. Līdzīgi kā Latvijas Leļļu teātris laika gaitā Toruņas leļļu teātris sācis veidot repertuāru ne tikai mazuļiem, bet arī jauniešiem un pieaugušajiem, kā arī regulāri organizē festivālus “Spotkania” un “One-man Theatre Shows”.

Izrāde “Zelta zirgs”, kas nominēta “Spēlmaņu nakts 2017/2018” balvai kategorijā “Gada lielās formas izrāde”, ir viens no pēdējo gadu nozīmīgākajiem Latvijas Leļļu teātra projektiem. Izrādi iestudējis Nīderlandē mītošais brazīļu izcelsmes režisors, horeogrāfs un leļļu mākslinieks Duda Paiva. Viņa veidotā versija par Raiņa tik labi zināmo darbu gan latviešu skatītājiem, gan arī pašiem izrādes dalībniekiem un veidotājiem ir iespēja iepazīt aktuālākās starptautiska līmeņa leļļu teātra tendences, kā arī palūkoties uz Raiņa lugu no jauna - ar ne-latvieša acīm. Kopā ar Dudu Paivu iestudējumu veidojuši dramaturgs Matīss Gricmanis, scenogrāfs Andris Eglītis, kostīmu māksliniece Vita Radziņa, komponists Rihards Zaļupe, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko un režisora asistents Pāvels Struminskis. Izrādē lomās redzami Anrijs Sirmais, Aleksandrs Jonovs, Druvis Anusāns, Baiba Vanaga un Lienīte Osipova. Iestudējums tapis ar Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu.

Vēl šogad iestudējums “Zelta zirgs” būs skatāms arī Bukarestē (Rumānija), kur no 20. līdz 28. novembrim notiks 14. Starptautiskais laikmetīgā leļļu teātra festivāls „ImPuls”. Režisora Dudas Paivas iestudētā interpretācija par Raiņa lugu šogad jau plūkusi laurus Lomžas (Polija) starptautiskajā teātru festivālā “Valise” saņemot Grand Prix.

Tepat Rīgā “Zelta zirgu” šogad vēl iespēja noskatīties 1. novembrī un 6. decembrī plkst. 19.00.

 

Atpakaļ

Mēs izmantojam savas un trešo pušu sīkdatnes, lai uzzinātu, kā jūs izmantojat mūsu mājaslapu un nodrošinātu mājaslapas funkcionalitāti. Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu” vai noraidīt, noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”.

Noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”, tiks izmantotas tikai funkcionālās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību.