Rūta Briede

Kaiju karalienes noslēpums

4+LV
1h 10min  / 2 cēlieni
Kamīnzāle (Rīgas Latviešu biedrības namā)

Par izrādi

Pirmizrāde: 04.03.2018.

Renāte ir parasta, nīgra kaimiņiene, kura necieš daudzas lietas šajā pasaulē, bieži raksta sūdzības pilsētas domei un pukst par skaļām bērnu čalām. Viņu īpaši nomoka kaiju ķērcieni, kas nez kādēļ uzbāzīgi atskan tieši viņas pagalmā. Renāte mitinās kādas pilsētas daudzstāvu mājas mazā dzīvoklītī, kurā ielūkojoties, rodas iespēja atklāt pavisam neparastu noslēpumu. Kāda Renāte ir patiesībā? Varbūt viņa ir vienkārši noburta?

Grāmatas "Kaiju karalienes noslēpums" autore Rūta Briede 2017. gadā ir saņēmusi Jāņa Baltvilka balvu „Jaunaudze” par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. 

Ar izrādes "Kaiju karalienes noslēpums" režisoru Edgaru Kaufeldu kopā esam veidojuši četras izrādes. Edgars ir gudrs un godīgs režisors, profesionālis, kas ar cieņu izturas pret iestudējamo materiālu. Uzsākot darbu, mēs vienojāmies, ka Edgars, šo stāstu dramatizējot, var rīkoties ar to kā vien vēlas. Un tas bija labs lēmums, jo atraisīja man rokas kā izrādes māksliniecei - man nav jādomā ne par stāstu, ne par tām detaļām, kas varbūt man ir nozīmīgas grāmatā, bet Edgaram nešķiet svarīgas no skatuviskās puses. Vai arī otrādi - tiek meklēti jauni tēli, raksturu detaļas, kas grāmatā nemaz nav izlasāmas. Tāpat aktieri - Baiba un Anrijs - grāmatas varoņiem piešķir paši savu "vēsturi". Tikmēr es varu domāt tikai par izrādes vizuālo tēlu, kas palīdzētu režisoram "Kaiju karalienes noslēpumu" atklāt tā, kā viņš to vēlas. Šis stāsts par Renāti galu galā ir par brīvību, par tās atrašanu, atgūšanu. Mans kā izrādes mākslinieces, ne autores pienākums, ir šo brīvību realizēt savā darbā."  
                                                                                          Grāmatas autore un māksliniece Rūta Briede

"Vai jūsu bērns zina, ka nejaukā kaimiņiene, kas nevar ciest kaiju klaigāšanu, varbūt ir noburta karaliene, bet onkulītis, kas diezgan šķībi dzied un spēlē akordeonu, var izrādīties mīlošs princis? Noskatījušies Leļļu teātrī izrādi par kaiju karalieni Renāti, bērni sāks atklāt noslēpumus, kas mīt katrā cilvēkā - arī viņos pašos, arī viņu vecākos."                                                                             Inese Zandere

 

Nominācija: Gada izrāde bērniem. Spēlmaņu nakts 2017/2018 

 

Balva: Gada muzikālās partitūras autors (komponists Jēkabs Nīmanis). Spēlmaņu nakts 2017/2018

 

Radošā komanda

Režisors:
Edgars Kaufelds
Māksliniece, scenogrāfe:
Rūta Briede
Komponists:
Jēkabs Nīmanis
Gaismu mākslinieks:
Uldis Andersons

Lomās

Renāte:
Baiba Vanaga
Kaimiņš akordeonists:
Anrijs Sirmais
Radio balsis:
Silvija Bitere , Kaspars Znotiņš

Video

Kaiju karalienes noslēpums - drīz!
Kaiju karalienes noslēpums

Atsauksmes

Kristīne

Mums šī izrāde nepatika. Īsti nav saprotams, kādēļ bērnu izrādē izvēlēta šāda valoda, kurā saskaitīju vismaz piecu valodu vārdus vai teicienus, kas tika izkliegti vai izburkšķēti. Bez stāstnieka izrādes laikā nebija neviena pilnvērtīga teikuma latviešu valodā. Otra pretenzija par to, kā šī izrāde uzrunā bērnus, tie reaģēja un smējās epizodēs, kur kaķis tiek rauts aiz astes vai mests pa gaisu, kur kaijas tiek sistas ar slotu vai kaimiņš izmests pa logu. Ar meitu esam apmeklējušas daudzas leļļu teātra izrādes un apkopojot redzēto, jāsaka, ka nevaru iedomāties izrādi, kurā būtu uzsvērtas un līdz galam izspēlētas tādas vērtības, kā mīlestība, līdzjūtība, pateicība u.tml. Šoreiz dzīvnieku spīdzināšana un kaimiņu terorizēšana pielika punktu cerībai, ka uziesim šādu izrādi.

Agnese

Izrāde brīnišķīga! Smalka un niansēta kā Renāte, Ludvigs un viņu kaimiņi, un mazie dzīvoklīši. Mākslas darbs kā bērniem, tā vecākiem. Esmu priecīga un pateicīga par šādiem darbiem, kur radošā komanda, veidojot izrādi, tic bērnam - skatītājam - uzmanīgam, gudram un ar iztēli apveltītam. (Mans un dēla top trīs šai teātrī - "Bruņinieks, kam sāpēja zobs", "Kaiju karalienes noslēpums", "Joka pēc alfabēts".)

Skatītāja

Izrāde skaisti uztaisīta, doma par daudzdzīvokļu namu un attiecībām tajā lieliska, kā mīnuss likās lugas teksts - žargona, spēļu ar valodu savārstījums - gramatiski greizs dažādu valodu sajaukums. Ja tas domāts, lai parādītu haosu tēlu galvā - pat tad likās par daudz...Kopumā patika!

Tava atsauksme

* Ja atsauksme neatbilst vispārpieņemtām normām, Leļļu teātris ir tiesīgs to nepublicēt

Personas datu pārzinis - VSIA "Latvijas Leļļu teātris", reģ.nr. 40003782984, adrese: Kr.Barona iela 16/18, Rīga, LV-1050;
Kontaktinformācija: e-pasta adrese: info@lelluteatris.lv, tālrunis + 371 67285418

Atsauksme iesūtīta!

Publikācijas

A. Lesīte. "Kaiju karalienes noslēpums" Leļļu teātrī. // Kultūras ziņas. Latvijas televīzija, 05.03.2018

Mēs izmantojam savas un trešo pušu sīkdatnes, lai uzzinātu, kā jūs izmantojat mūsu mājaslapu un nodrošinātu mājaslapas funkcionalitāti. Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu” vai noraidīt, noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”.

Noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”, tiks izmantotas tikai funkcionālās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību.