Jaunumi

Silvija Bitere uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā

Svētdien 10.decembrī, Latvijas Nacionālās operas un baleta Beletāžas zālē notika Latvijas Teātra Zelta fonda dalībnieku godināšanas vakars.

Svinīgā atmosfērā, ar mecenātu Borisa un Ināras Teterevu fonds, SIA "Silvanols", Jāņa Zuzāna, Paula Anteina un Latvijas Nacionālās operas un baleta atbalstu, tika godināti Latvijas Teātra Zelta fonda dalībnieki. No 2007. gada fondā tiek uzņemti skatuves mākslinieki, kuri devuši īpašu ieguldījumu teātra nozarē. Patlaban Latvijas Teātra Zelta fondā ir 14 skatuves mākslinieki - vecmeistari un ar teātra mākslu saistīti cilvēki: Elvīra Baldiņa, Gunārs Zemgals, Helga Dancberga, Ņina Ņeznamova, Uldis Dumpis, Vera Valtere-Gribača, Gunārs Placēns, Ruta Birgere, Māra Zemdega, Velta Skurstene, Jānis Kubilis, Astrīda Kairiša, Felikss Deicš, Baiba Indriksone.

Šogad Teātra Zelta fonds uzņēma vēl divus skatuves māksliniekus - Latvijas Nacionālās operas solisti Solveigu Raju un Latvijas Leļļu teātra aktrisi Silviju Biteri.

Solveiga Raja ir izcila latviešu dziedātāja, kura ar savu lirisko soprānu, skaisto balss tembru un labām aktrises dotībām apbūra Latvijas Nacionālās operas apmeklētājus.

Dziedātājas balss īpatnības un cilvēciskā būtība visspilgtāk atklājās Džuzepes Verdi, Rudžero Leonkavallo, Frančesko Čilea un Džakomo Pučīni operās. Neaizmirstamākās lomas, kuras viņa dziedāja uz Latvijas Nacionālās operas skatuves bija Amēlijas loma Džuzepes Verdi "Masku ballē", Violeta "Traviatā", Leonora "Trubadūrā", Toskas loma Džakomo Pučīni "Toskā", kā arī dejiskā Salome Riharda Štrausa operā "Salome".

Solveigas Rajas visspēcīgākā īpašība bija un ir viņas darba spējas, neatlaidība un pašatdeve. Vairāk kā 20 gadus uz viņas pleciem bija Latvijas Nacionālās operas repertuārs.

Aleksandrs Viļumanis

Aktrise Silvija Bitere Latvijas Leļļu teātrī aizvadījusi 50 savas dzīves un darba gadus, nospēlējot vairāk nekā 100 lomu. Daudzo darba gadu gaitā viņa sevi parādījusi un vēl joprojām turpina apliecināt kā aktrisi ar plašu ampluā, vienlīdz spēcīgi iedzīvinot gan lirisko tēlu, gan komisko varoņu lelles. Silvija Bitere ir teātra aktieru trupas neatņemama sastāvdaļa ne tikai kā aktrise, bet arī kā lielisks atbalsts, kolēģe un skolotāja, kurai ir talants un gadu gaitā iegūtas, nenovērtējamas zināšanas leļļu mākslā. Lielās zāles jauniestudējumu procesā Silvija Bitere veic arī režisora asistentes pienākumus, jo lieliski sajūt dramaturģisko materiālu un aktieru iespējas. Aktrises balsī runā daudzu animācijas filmu varoņi un lielu daļu mūža viņa bijusi cieši saistīta arī ar televīziju - piedalījusies populārajos bērnu raidījumos "Kling, klang esam klāt", "Reiz runcis Renārs", "Kraukļa krājumi" u.c.

Liene Paukšēna

Pasākumu vadīja Latvijas Teātra darbibnieku savienības priekšsēdētāja Daiga Šiliņa. Klātesošos Zelta fonda dalībniekus uzrunāja arī profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns, kurš novēlot māklsiniekiem stipru veselību un možu garu, uzrunāja aktierus kā kolēģus un atzina, ka bez aktieriem ārsta darbs nebūtu iedomājams, jo aktierim ir iespēja ārstēt cilvēka dvēseli, bet ārstam tikai kaites.

Rūpējoties par mākslinieku labsajūtu, LTDS atbalstītājs SIA „Silvanols" pasniedza īpašas balvas Zelta fonda dalībniekiem. "Jau vairāk nekā 20 gadus sadarbībā ar veselības aprūpes speciālistiem uzņēmums "Silvanols" palīdz Latvijas sabiedrībai justies labāk. Līdzīgu misiju gadiem ilgi pilda arī kultūras darbinieki, ar radošo darbu veicinot daudzu cilvēku labsajūtu. Tāpēc sadarbībā ar LTDS vēlamies parūpēties par pensionētajiem teātru darbiniekiem, dāvinot viņiem "Silvanols" produktu komplektus veselības uzturēšanai" (kopā - 388 paciņas) norāda Ieva Palma SIA "Silvanols" mārketinga vadītāja.

Pēc svinīgās ceremonijas Zelta fonda dalībnieki noskatījās baleta izrādi „Riekstkodis".

Atpakaļ

Mēs izmantojam savas un trešo pušu sīkdatnes, lai uzzinātu, kā jūs izmantojat mūsu mājaslapu un nodrošinātu mājaslapas funkcionalitāti. Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu” vai noraidīt, noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”.

Noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”, tiks izmantotas tikai funkcionālās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību.