Rainis / Matīss Gricmanis

Zelta zirgs

16+LV
1h 10min  / 1 cēliens
Dīvānzāle

Par izrādi

Pirmizrāde: 24.11.2017.

Raiņa luga stāsta par jaunāko no trīs brāļiem. Viņa vārds ir Antiņš, vārds, kurš latviešu valodā kļuvis par sugas vārdu neizlēmīgumam, neveiklumam un biklumam. Naktī, kad brāļu tēvs nomirst, Antiņu apciemo vientuļš nabags, kurš lūdz drēbes. Antiņš viņam atdod visu, kas viņam ir, un pateicībā nabags viņam atklāj, kā izsaukt trīs burvju zirgus, kas uznesīs Antiņu stikla kalnā, lai atmodinātu guļošo princesi.

Dudas Paivas “Zelta zirgs” iestudējums Latvijas Leļļu teātrī piedāvā mūsdienīgu skatījumu pieaugušajiem skatītājiem. Raiņa luga pirmo reizi iestudēta 1904. gadā un kopš tā laika kļuvusi par Latvijas teātra klasiku. Lielākoties iestudēta bērnu auditorijai, jo tās pamatā ir pasaka. Ne mazāk saistoši luga stāsta par to, kā ir būt cilvēkam, par sapņiem un cerībām, kuras katrs reiz ir piedzīvojis. Paivas uzmanības centrā ir pretmetu dialektika - kā gaisma un tumsa, cerības un nolemtība, valdnieki un pārvaldītie. Sacensība par princeses Saulcerītes roku var tikt uzlūkota kā cīņa starp melno un balto, kas izrādē pārnesta šaha laukumā. Tā ir nežēlīga spēle, bet vienlaikus galvenais varonis Antiņš nes naivu vēstījumu, kas silda sirdis un negaidot apstulbina ar atklātību.

Paivas stils apvieno laikmetīgo deju un leļļu teātri. Tas ir piedāvājums no jauna paskatīties uz Raiņa “Zelta zirgu” un Latvijas kultūru ar atsvešinātu skatījumu, dodot iespēju pārvērtēt Raiņa idejas. Kopā ar dramaturgu Matīsu Gricmani (DDT “Būt nacionālistam”) un komponistu Rihardu Zaļupi Paiva izveidojis izrādi, kas ļauj domāt un vienlaikus izklaidē. Tā nojauc aizspriedumus par leļļu teātri, to vietā piedāvājot lelles kā neaizvietojamu teātra ieroci.

Dejotājs, aktieris un režisors Duda Paiva ir dzimis Brazīlijā, bet pēdējos 20 gadus dzīvo un veido iestudējumus Nīderlandē, vienlaikus strādājot projektos daudzās pasaules valstīs. Ar savu jaunatklāto leļļu un dejas mākslu sintēzi viņš ir radījis unikālu skatuves valodu, kļūstot par vienu no oriģinālākajiem leļļu teātra režisoriem 21. gadsimtā. Dudas Paivas izrāžu uzmanības centrā ir spēja vienam prātam kontrolēt un manipulēt vairāku objektu dzīvi, mijiedarboties starp tiem. Attīstījis šo tehniku virtuozā līmenī pats, nu jau vairākus gadus režisors pieņem izaicinājumu strādāt citu valstu teātros, kopā ar to aktieriem pētot nacionālos kodus un meklējot tiem atbilstošu vizuālo izpausmi.

Nominācija: Gada lielās formas izrāde. Spēlmaņu nakts 2017/2018

 

Balva: Gada aktieris otrā plāna lomā par darbu izrādēs "Zelta zirgs" (Melnais princis) un "Krokodils Gena un Pekausis" (Piķamice) Aleksandram Jonovam. Spēlmaņu nakts 2017/2018

 

GRAND PRIX: 31. Starptautiskais teātru festivāls VALISE (Lomža, Polija).

 

Balva: Labākā scenogrāfija. 25. Starptautiskais leļļu teātru festivāls “Spotkania” (Toruņa, Polija)

 

Balva: Labākā izrāde, Labākais aktieris (Aleksandrs Jonovs). 14. Starptautiskais laikmetīgā leļļu teātra festivāls „ImPuls” (Bukareste, Rumānija).

 

Izrāde tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un LR Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros!

 

          

Radošā komanda

Režisors:
Duda Paiva
Leļļu mākslinieks:
Duda Paiva
Scenogrāfs:
Andris Eglītis
Kostīmu māksliniece:
Vita Radziņa
Komponists:
Rihards Zaļupe
Gaismu māksliniece:
Jūlija Bondarenko
Režisora asistents:
Pāvels Struminskis

Lomās

Antiņš:
Druvis Anusāns
Baltais bandinieks, Baltais tēvs:
Baiba Vanaga, Dana Avotiņa-Lāce
Melnais bandinieks, Melnā māte:
Lienīte Osipova
Melnais bandinieks, Komentētājs:
Anrijs Sirmais
Melnais princis:
Aleksandrs Jonovs

Video

"Zelta zirgs" Latvijas Leļļu teātrī
Duda Paiva (Nīderlande) par ieceri iestudēt "Zelta zirgu" Latvijas Leļļu teātrī
ZELTA ZIRGS #4 Dramaturģija - Latvijas Leļļu teātris
ZELTA ZIRGS #1 Leļļu izgatavošana - Latvijas Leļļu teātris
ZELTA ZIRGS #2 Režisora ierašanās - Latvijas Leļļu teātris
ZELTA ZIRGS #3 Mēģinājumu process - Latvijas Leļļu teātris
ZELTA ZIRGS #5 Lugas tēli - Latvijas Leļļu teātris
ZELTA ZIRGS #6 Kostīmi - Latvijas Leļļu teātris

Atsauksmes

Daina

Šokējoši un baisi, bet, sasaucoties ar šodienu, ļoti aktuāli. Bez tam ar lellēm parasti var pateikt vairāk, nekā tas būtu ar aktieriem. Vēlams noskatīties - ir viela pārdomām.

Marina

Lieliski! Paldies!

Atis

Pusi izrādes sēdēju ar vaļā muti un pēc izrādes nebija īsti vārdu, kā raksturot, kā vien šokējoši izcili. Emociju gamma, ko izrādei ir izdevies apvienot bija tik plaša, kā nevienā klasiskajā teātrī. Lelles un aktieru spēja tām iedvest dzīvību, kā arī leļļu sadarbība ar aktieriem bija kas neredzēts! Paldies par izrādi!

Gunta

Ļoti iesaku šo uzrādi visiem, kas uzdod jautājumus, meklē atbildes un novērtē kvalitāti. Skats uz Raini jaunām acīm, arī neglaimojošs un nedaudz pabaiss, bet vajadzīgs un svētīgs. Paldies Leļļu teātrim par šo drosmīgo iestudējumu!

Gunta

Fantastiska izrāde! Neparastas lelles, ļoti iepriecinoša aktierspēle. Izcils režisora darbs. Rainis nekur nav pazudis, viņa idejas arvien vēl dzīvas. Lieliska Leļļu teātra izrāde pieaugušajiem!

Brigita

Izcili. Skaistais nolīdzsvaro asiņaino un pēcgarša ir neaizmirstama.

Gunta

Tas reiz ir ĪSTS leļļu teātris, miiiiiiilzīgs prieks par meklēšanu un atrašanu!

Līga

Sen nebiju redzējusi ko tik lielisku. Fantastiska režija, pārsteidzošas lelles, nevainojama aktierspēle, lieliska humora dzirksts un pilnīgi citāds skatījums uz Raini. Esmu sajūsmā!

Inga Grencberga / Dž. Dž. Džilindžers

Ejot uz @Lelluteatris Raiņa izrādi “Zelta Zirgs” pieaugušajiem, neko TĀDU es negaidīju... absolūti labākajā nozīmē! Ne’spoilošu - aizejiet, tas totāli ir tā vērts!

Valda Čakare, teātra zinātniece

Lelles ir lielas, izteiksmīgas un neticami plastiskas. Cilvēka figūru iespējams samīcīt divu sauju lieluma murskulī, saraustīt sīkos gabaliņos un atkal atļaut tai izslieties pilnā augumā, kuru balsta un vissmalkākajās niansēs atdzīvina aktiera ķermenis. Šaha noteikumu nezinātāju gan var mulsināt Baltā tēva un Melnās mātes izvēle kārtot savstarpējās attiecības tieši ar šīs spēles starpniecību, bet salstošās Saulcerītes krampjainās trīsas seksuālā varmākas prinča apskāvienos ir nolasāmas jo skaidri.

Edīte Tišheizere

"Zelta zirgs" Dudam Paivam izdevies pārsteidzošs un skarbs. Zili stikli var pārgriezt rīkli, zaļi ledi - iedurties un pārplēst uz pusēm. Būtiskais, ka šajā ekstrēmajā formā nav pazudusi Raiņa žēlotā "vidū stinga dvēselīte". Izrāde tiem, kas ilgojas pēc leļļu teātra pieaugušajiem.

Inese Mičule, režisore

Piektdienas vakars izvērtās necerēti pacilājošs - pateicoties Leļļu teātra jaunajai izrādei "Zelta zirgs". Šis notikums nelaida mani vaļā vēl pāris nākamās dienas, jo pārsteidza un ierāva tik pazīstamā stāsta provokācija, spēle, atklātība un arī atļaušanās. Jāredz, noteikti jāredz - tā saku visiem, kurus satieku. Tādu "Zelta zirgu" nebūsiet gaidījuši. Labā un ļaunā iemiesošanās telpā, lellēs, skaņās - darīja ar mani pārsteidzošu lietu - līdzpārdzīvojumu. Man pašai par pārsteigumu - tik ļoti pieslēgusies uz skatuves notiekošajam nebiju sen, godīgi! Visu cieņu radošajai komandai! Paldies!!!

Ieva Struka, teātra zinātniece

Izcils režisora darbs ar lellēm un aktieriem, neaizmirstamas pašas lelles un apburoši jaunie un gandrīz jaunie Leļļu teātra aktieri. Tiktāl Rainis būtu stāvā sajūsmā. Un jūs arī. Tāpēc noteikti vērts doties uz šo izrādi pieaugušajiem, bet respektējiet, lūdzu, teātra norādīto mērķauditorijas vecumu!

Tava atsauksme

* Ja atsauksme neatbilst vispārpieņemtām normām, Leļļu teātris ir tiesīgs to nepublicēt

Personas datu pārzinis - VSIA "Latvijas Leļļu teātris", reģ.nr. 40003782984, adrese: Kr.Barona iela 16/18, Rīga, LV-1050;
Kontaktinformācija: e-pasta adrese: info@lelluteatris.lv, tālrunis + 371 67285418

Atsauksme iesūtīta!

Publikācijas

U. Adamaite. Vajag dejojošu prātu. // www.diena.lv, 04.12.2017

L. Rušeniece. Antiņš nav supervaronis. // www.nra.lv, 23.11.2017

L. Ulberte. Izrādes Zelta zirgs recenzija. Melnbaltās mātes rotaļas. // www.diena.lv, 10.12.2017

I. Pētersone. Antiņu piebeidz, Saulcerīti piesmej! Nežēlīgā pasaka "Zelta zirgs" Leļļu teātrī. // www.la.lv, 27.11.2017

I. Struka. Saulgriežu pasaka. "Zelta zirgs" Latvijas Leļļu teātrī. // Teātra vēstnesis, 19.-22.lpp., IV/2017

E. Tišheizere. Zili stikli pārgriež rīkli. Recenzija. // Žurnāls IR, 32.-33.lpp., 30.11.-06.12.2017

I. Kļaviņa. Leļļu pārvērtības. Recenzija. // Latvijas Avīze "Kultūrzīmes", 6.lpp., 05.12.-11.12.2017

D. Jonīte. Pieskarties princesei, jeb Saulcerīte plikpaurīte. // www.kroders.lv, 03.02.2018

M. Vaškelis "Zelta zirgs" Rīgā. Recenzija. // Teatr Lalek, 01/2018 (tulkojums no poļu valodas)

J. Lācis. Leļļu teātrī top citāds “Zelta zirgs”. // Kultūras ziņas. LTV1, 07.11.2017

 

 

 

 

 

Mēs izmantojam savas un trešo pušu sīkdatnes, lai uzzinātu, kā jūs izmantojat mūsu mājaslapu un nodrošinātu mājaslapas funkcionalitāti. Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu” vai noraidīt, noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”.

Noklikšķinot uz pogas “Nepiekrītu”, tiks izmantotas tikai funkcionālās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību.